• wedstrijdzwemmen

Wedstrijdzwemmen

26-08-'19

Wedstrijdzwemmen is in eerste instantie een puur individuele sport. Je zwemt wedstrijden om vooral de strijd met jezelf aan te gaan en iedere keer weer te proberen sneller te zwemmen dan voorheen. Volgens een bekend Nederlands zwemmer is wedstrijdzwemmen eigenlijk niets meer dan “zo hard mogelijk door een bak water raggen” (drievoudig Olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband). 

Dat is natuurlijk een iets te simpele voorstelling van zaken. Het komt aan op de combinatie van techniek, conditie, uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen. Dit zijn daarmee gelijk de belangrijkste aandachtsgebieden tijdens de trainingen.

Wedstrijden worden gezwommen op alle vier de standaard zwemslagen borstcrawl, schoolslag, rugcrawl en vlinderslag. Daarnaast de combinatie hiervan, de wisselslag. De afstanden kunnen variëren van een enkel baantje van 25 meter tot de 1500 meter vrije slag. Wedstrijden worden gezwommen in de verschillende leeftijdscategorieën.

Naast het individuele karakter is wedstrijdzwemmen ook een teamsport. Merlet doet namelijk ook mee aan verschillende competities. Aan deze competities doe je met een hele groep mee en de gezamenlijke resultaten bepalen hoe goed we het als vereniging in de competitie doen.

Groepen

Met ingang van het seizoen 2019-2020 is de steeds verder groeiende afdeling wedstrijdzwemmen onderverdeelt in de volgende groepen, zodat de zwemmers met vergelijkbaar niveau en ambitie tegelijk trainen:

Minioren:
Voor de zwemmers in de minioren leeftijd.

Junioren, Jeudg & Senioren:
Zwemmers in de junioren, jeugd, senioren leeftijd die lekker willen trainen, zowel met als zonder een prestatie doelstelling. De trainingsintensiteit verschilt van 1x per week tot en met 5 keer per week. Dit in overleg met de trainster en je eigen wensen.

 

Beginnen 

Wedstrijdzwemmen is echter wel iets anders dan zwemles. Om bij de afdeling wedstrijdzwemmen te kunnen beginnen moet je minimaal een B diploma hebben. Als aansluiting op het diplomazwemmen wordt er bij Merlet voor de jongste groep gewerkt met het Sterrenplan.

Denk je dat wedstrijdzwemmen jouw sport is, maar wil je meer informatie of wil je eens komen kijken? Neem dan contact op met de zwemcommissie:  zwemcommissie@zwkmerlet.nl.

Een keer niet kunnen trainen

De trainers staan altijd voor je klaar. Kan je een keer niet komen trainen, jammer en vervelend, geef dit dan wel even door aan je trainer. Bekijk hier de contactinformatie.

Gedragsregels

Trainingen

 • Ik zal mij afmelden bij mijn contactpersoon (trainer) per mail of telefonisch, als ik een training niet kan halen.
 • Ik ben samen met mijn teamgenoten verantwoordelijk voor opbouwen en opruimen van het zwembad, dus ik help mee.
 • Ik zorg dat ik 10 minuten voor aanvang van de zwemtraining omgekleed ben, zodat ik mee kan helpen bij de opbouw en mee kan doen met de warming-up.
 • Ik zorg ervoor dat ik mijn materialen bij mij heb en dat deze op orde zijn.
 • Mijn ouders mengen zich zo min mogelijk tussen de zwemmers bij het omkleden.
 • Ik heb respect voor mijn teamleden, trainers en assistent-trainers.
 • Ik ga voorzichtig om met de materialen van de vereniging.
 • Ik zal er alles aan doen om met plezier mijn sport te beleven en dit uit te dragen naar mijn teamleden.

Wedstrijden

 • Ik zal tijdens de wedstrijden mijn verenigingsbadmuts dragen.
 • Als ik niet kan starten zal ik dit zo snel mogelijk melden bij mijn contactpersoon.
 • Ik zal het gebruik van mijn telefoon of tablet tot een minimum beperken, zodat ik gezellig en leuk kan communiceren met mijn teamgenoten.
 • Ik zal er alles aan om sportiviteit uit te stralen tijdens de wedstrijden.
 • Ik laat het coachen aan de benoemde begeleider over. Mijn ouders zullen ondanks de welgemeende adviezen niet gaan coachen. Ik word dan niet in vertwijfeling gebracht.
 • Ik zal er alles aan doen om mijn teamgenoten aan te moedigen
 • Het is mijn eigen verantwoordelijkheid samen met mijn ouders, dat ik mijzelf inschrijf voor de wedstrijden. Nadat de inschrijving online staat zal ik deze controleren.
 • Ik zorg ervoor dat ik al mijn spullen bij mij heb voor de wedstrijd en controleer mijn tas als ik wegga of ik niets vergeten ben.
 • Mijn teamgenoten stellen het op prijs dat ik ook de gehele wedstrijd aanwezig ben. Dus mocht ik onverhoopt eerder weg moeten zal ik dit vooraf kenbaar hebben gemaakt aan de verantwoordelijke trainer of ploegleiding.

 

Bijzonder afspraken die met de eindverantwoordelijke van de groepen zijn gemaakt worden nageleefd.